fredag den 10. marts 2017

Foredrag med Indianer-Stig

Ældre Sagen havde indbudt til et foredrag med eventyreren Stig Thornsohn, også kendt som Indianer-Stig. Jeg kender Stig sporadisk fra søfartsmuseet, hvor han er med i bestyrelsen, men dog ikke en hyppig gæst.



Stig har sammen med blandt andre Dynamit-Aage og Peter Panik forsket og dykket i mange vrag i både danske og udenlandske farvande. Han fortalte om nogle af vragene og de ting, man har fundet og taget med op - og de ting, som man stadig håber at kunne finde.

Mest kendt er Stig for sin deltagelse i hævningen i Kattegat af den tyske ubåd U534, som blev sænket af engelske flyvere den 5. maj 1945. Ubåden er i dag skilt ad i flere dele og udstillet i Birkenhead ved Liverpool.

Blandt mange ting fra ubåden er et kaffestel, som nu befinder sig hos Karsten Ree, som financierede hævningen af ubåden. Desuden kunne Stig fremvise en bådsmandsfløjte og den ene af to piber, som blev fundet i vraget, samt kaptajn Nollaus "hundetegn". Kaptajn Nollau var med sine 29 år den ældste om bord, de øvrige besætningsmedlemmer var alle mellem 18 og 22 år.





Et af de mere spektakulære fund i vraget var en samling filmruller med billeder, som ikke var fremkaldt. Et specielt laboratorium fik til opgave at fremkalde filmene, men desværre var kun et enkelt billede brugbart. Og hvad det forestiller, kan der kun gisnes om. 


Der blev gættet på et lig eller et foster, men et foster i en ubåd med en besætning på 52 mænd?

Stig har for National Geographic lavet en film om vraget. Som et indslag i denne film, var det lykkedes at indbyde både overlevende besætningsmedlemmer fra U534 samt besætningsmedlemmer fra det fly, som sænkede ubåden. Det foregik på Anholt, hvor man så autentiske billeder fra sænkningen.

Det næste projekt bliver hævningen af den tyske ubåd U2359, som ligger mellem Læsø og Sverige.



Det var kort sagt et uhyre spændende foredrag, der gav appetit på mere. I øjeblikket arbejder Stig sammen med et TV-hold på en serie på seks udsendelser, som vises på DR1 fra juni.

Efter foredraget mødtes jeg med Susanne. Vi spiste frokost hos Asia Restaurant og købte derefter ind i Føtex.

NYT 19/6 2017: Udsendelserne "Havbundens Hemmeligheder" er flyttet til august. Første udsendelse vises på DR1 torsdag den 24. august klokken 2030, derefter de følgende fem tirsdage.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar