mandag den 19. august 2019

Congo-Kris

Stadsarkivet havde i samarbejde med Sundhed og Omsorg inviteret til Livshistorie-Café på Lokalcenter Møllestien i Grønnegade. Der afholdes tre af slagsen i denne uge.

I dag var det Helge "Congo-Kris" Kristensen på 91, som fortalte om sit liv. Som 13-årig kom han ud at tjene på en gård. I 1946 meldte han sig til den britiske hær, hvor han gjorde tjeneste i Skotland, inden han blev udsendt til Indien.

Efter soldaterlivet arbejdede han en tid i de svenske skove, indtil han søgte ansættelse hos Politiet, som mange mente kunne gøre nytte af hans sprogkundskaber. Han blev vraget, fordi han var et halvt år for gammel. Så søgte han ind til Toldvæsenet, blev antaget, og startede i Fredericia og kom senere til Aarhus, hvor han gjorde tjeneste i mange år.

Da Belgisk Congo i 1960 smed belgierne ud og blev til Congo, manglede man kompetente toldere til at lære congoleserne op; belgierne havde taget kompetencerne med sig. Gennem FN søgte man emner i mange lande. Sammen med en halv snes andre toldere fra blandt andet Tyskland og Haiti gjorde han tjeneste i Congo i godt et år, og her fik han sit kaldenavn, som han aldrig er sluppet af med. I sit arbejde hos Toldvæsenet præsenterede han sig altid som Congo-Kris, når han tog telefonen.



Jeg kender udmærket Congo-Kris fra min tid på havnen. Han var en af de meget få, som var modtagelig for sund fornuft og var klar til at hjælpe, når man havde et problem, som ikke kunne løses ved at kigge i de sædvanlige paragraffer. 

Congo-Kris skrev i mange år for Aarhuus Stiftstidende, blandt andet om mærkedage indenfor Toldvæsenet eller om andre personer, som han kendte godt.

Efter foredraget kunne man købe to af Congo-Krisses bøger. Det gjorde jeg, og han var så rar at signere dem.



Congo-Kris har en hukommelse som en elefant. Lige nu skriver han på en bog om sit ophold i Congo, og han fortalte, at det bliver en meget stor bog.

Mens jeg ventede på bussen hjem, nåede jeg at få et par billeder af en af Busselskabet Århus Sporvejes nye eldrevne busser.




Der er anskaffet fire af slagsen, som alle kører på linje 13.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar